Event Details

Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP) impune persoanei fizice sau juridice, care plasează pe piață, cu titlu profesional, în cadrul unei activități comerciale, obligații pentru recuperarea și reciclarea produselor devenite deșeuri. Implementarea mecanismului REP în Republica Moldova se confruntă cu multiple deficiențe – de la lipsa infrastructurii necesare pentru reciclarea și valorificarea unor tipuri de produse până la prevederi legislative echivoce. Mai mult ca atât, unele produse supuse REP nu pot fi reciclate sau valorificate din cauza lipsei sistemelor colective sau individuale eficiente.


Totodată, în contextul noilor modificări ale Legii nr. 209/2016 privind deșeurile, este interzisă plasarea pe piață a produselor supuse REP în lipsa înregistrării în Lista producătorilor și publicitatea acestor produse, ceea ce a dus la blocaje vamale și dificultăți comerciale.


Ca răspuns la aceste nevoi stringente, AmCham Moldova, organizează discuția publică "Provocări și oportunități în implementarea mecanismului de Responsabilitate Extinsă a Producătorului în Moldova", care se va desfășura online pe 25 iulie, începând cu ora 10:00, în cadrul căreia vor fi abordate următoarele subiecte:

· Situația actuală și deficiențele în implementarea REP în Moldova;

· Impactul noilor modificări ale Legii nr. 209/2016 privind deșeurile asupra agenților economici și pieței produselor supuse REP;

· Modalitățile de creare a sistemelor colective pentru produsele care nu pot fi gestionate individual de către agenți economici;

· Strategiile pentru implementarea eficientă a REP și înregistrarea producătorilor în Lista producătorilor;

· Soluțiile pentru facilitarea colectării, reciclării și valorificării produselor supuse REP.


Doar persoanele înregistrate vor primi linkul de conectare.


Această activitate este realizată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Speakers

 • Radu STRATUȚA (Director adjunct of Agenția de Mediu)

  Radu STRATUȚA

  Director adjunct of Agenția de Mediu

 • Iulian GAMUREAC (Președinte at Asociaţia Patronală „MoldControl”)

  Iulian GAMUREAC

  Președinte at Asociaţia Patronală „MoldControl”

 • Tatiana ȚUGUI (Director of AO Pro-Mediu)

  Tatiana ȚUGUI

  Director of AO Pro-Mediu

 • Vasile STEPANUC (Policy Manager at AmCham Moldova)

  Vasile STEPANUC

  Policy Manager at AmCham Moldova

Community

Connect with 49 people attending this event

View community profiles and add attendees into your favorites list.